Историите на хора, оцелели при невероятни температури под нулата, са необичайни и

...
Историите на хора, оцелели при невероятни температури под нулата, са необичайни и
Коментари Харесай

Тя измръзва до кости и „възкръсва - невероятната история на една жена

Историите на хора, оцелели при невероятни температури под нулата, са необикновени и постоянно отразявани, само че се оказва, че не са необичайност. Медицинските експерти в леден климат даже имат сентенция за това: „ Никой не е мъртъв, до момента в който не се стопли и почине “.

Тази история се случила на Нова година през 1980 година в Минесота. Тогава мъж на име Уоли Нелсън рано сутринта открива тялото на приятелката си Джийн Хилард, която изглеждала мъртва, на няколко метра от прага на къщата. Това се доказвало от бледата кожа, стъклените очи и изтръпналото тяло, пише Science Alert. Но... това било единствено на пръв взор, в реалност всичко се оказало малко по-сложно.

Известно е, че момичето се прибирало от новогодишно празненство, когато колата й закъсала и по тази причина тя оставила колата при температура от -30 градуса по Целзий и отишла при другар за помощ. Била единствено с новогодишен тоалет, палто, ръкавици и каубойски ботуши. Джийн съвсем съумяла да стигне до къщата на Уоли, когато се спънала и изпаднала в безсъзнание. В продължение на 6 часа тялото на Хилард лежало на студено, като последователно се охлаждало и „ замръзвало “.

По-късно Уоли сподели, че тялото на приятелката му изглеждало като на мъртва. Въпреки това, когато го замъкнал в къщата, " няколко мехурчета излязоха от носа й ". Затова незабавно се обадил на избавителната работа. Лекарите означават, че бързата реакция на момчето е избавила живота на момичето, в противоположен случай тя евентуално щеше да замръзне до гибел.

В резултат на това казусът на Джийн Хилард се трансформира в отличен медицински образец за това по какъв начин рисковата хипотермия не значи безусловно завършек на живота. Изследванията демонстрират, че понижаването на телесната температура може да охлади метаболизма и да понижи ненаситната жадност на човешкото тяло за О2. Всъщност охладеното тяло може да забави целия развой на умиране, само че единствено за известно време. Лекарите обаче считат, че това време може да е задоволително, с цел да се оправи с ниския пулс на пациента.

Случаят на Хилард обаче наподобява доста специфичен и напълно не тъй като телесната й температура е била невъобразимите за хората 27 градуса по Целзий. Факт е, че явно е била замразена. Лицето й било пепеляво, очите й били стъклени, а кожата й била прекомерно твърда даже за лекарите да я пробият с игла за инжектиране. Според лекуващия доктор на Джийн, Джордж Сатер, тялото на пациентката било толкоз студено и твърдо, че приличало на „ парче надълбоко замразено месо “.

Сатер споделил още, че единствено за няколко часа той и сътрудниците му са съумели да затоплят тялото на Хилард благодарение на нагревателни подложки. До обяд тя към този момент говорела и единствените последици били няколко изтръпнали пръста на краката и с мехури. Малко по-късно тя била изписана от болничното заведение.

За другари и родственици това събитие било същинско знамение, само че позицията на биологията по този въпрос е малко по-различна. Факт е, че за разлика от доста материали, водата в твърдо положение заема повече размер, в сравнение с в течно положение. Това уголемение би било доста рисково за тъканите на човешкото тяло в студа, защото течността може да набъбне дотам, че съдовете просто да се спукат.

Изследванията демонстрират, че даже няколко бездомни ледени кристала, формирани на неверното място, могат елементарно да повредят клетъчните мембрани със своите игловидни части, трансформирайки крайниците в почернели петна от мъртва кожа и мускули - това, което нормално се назовава измръзване.

Някои животни обаче са съумели да се приспособяват, с цел да се оправят с тази заплаха. Например, дълбоководната антарктическа черноперка ледена риба създава гликопротеини като „ натурален антифриз “. В същото време дървесната жаба се е научила да трансформира наличието на клетките си в сироп, изпълвайки тялото с глюкоза, което му разрешава да устои на заледяване и дехидратация.

В същото време откривателите означават, че без спомагателни разбори и наблюдения е мъчно да се каже сигурно какво тъкмо е помогнало на Хилард да оцелее при „ замразяването “. Има опция характерна химия на тялото или тъканен състав да са помогнали. Учените обаче означават, че доста по-голям е фактът, че въпреки тялото на Хилард да изглеждало твърдо, то не било изцяло замръзнало. Всъщност тежката хипотермия може да докара до вдървеност на мускулите дотам, че да прилича смъртоносно вкочаняване.

Изследователите считат, че студената и бяла кожа и стъклените и „ твърди “ очи не са в действителност изненадващи. Факт е, че човешкото тяло в такава обстановка затваря каналите към кръвоносните съдове под кожата, което оказва помощ на органите да действат. В резултат на това тялото може да придобие пепеляв цвят и да се почувства изненадващо твърдо и студено на досег.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР